Babymassage

Baby’s hebben huidhonger. Na negen maanden in de buik, hunkert de baby naar de veiligheid en geborgenheid van de moeder. Deze verbondenheid wordt voorgezet door het dragen en knuffelen van de baby. De eerste taal die het kind leert, is de taal van de aanraking.

Maak een afspraak:
0473 73 89 86 
lotte.bauwens@gmail.com

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden leren we de taal van de baby verstaan, ‘lichaamstaal’. Tijdens de eerste negen maanden van zijn leven is dit (samen met huilen) de belangrijkste vorm van communicatie. Zelfs al in de baarmoeder is de huid van de baby het eerste en het belangrijkste communicatiemiddel. Hoewel in de meeste gevallen moeder en kind elkaar zonder woorden aardig begrijpen, kan je als masseur de ouder(s) leren via de babymassage toch iets extra’s toe te voegen aan hun relatie. Het regelmatig masseren van je baby helpt hem om zich welkom, veilig en bevestigd te gaan voelen tot in elke cel van zijn lichaam. Bovendien kunnen jonge vaders door hun baby’s te masseren een bijzondere band met het kind opbouwen. Vele onderzoeken bevestigen dat dit van onschatbare waarde is.

Massage van de baby stimuleert de zintuigen.

Tijdens de massage worden de huid- en spiersensoren geprikkeld. Deze informatie geeft aanleiding tot het vormen van een beter lichaamsbeeld in de hersenen waardoor de baby zich letterlijk ‘beter in zijn vel’ gaat voelen en de grenzen van zijn lichaam leert kennen. Een nerveuze baby die zich moeilijk overgeeft aan ontspanning en slaap, zal door de betere begrenzing van zijn lichaam minder gestoord worden door prikkels vanuit zijn omgeving. Een goed lichaamsbeeld is ook de basis voor een goede motorische en cognitieve ontwikkeling.

De meeste baby’s genieten enorm van een massage en het is dan ook goed voor alle baby’s. Maar baby’s die onrustig zijn, hebben extra baat met massages om hun gevoelig zenuwstelsel te ontspannen. Ook bij krampjes en constipatie kan een massage van de buik verlichting brengen. Baby’s die overstrekt zijn, hebben ook duidelijk baat bij regelmatige massage.

Daarnaast prikkelt het de tastzin en stimuleert het de mentale en emotionele ontwikkeling van je kleintje.

Het is heel normaal dat jonge ouders moeten wennen aan hun nieuwe taak in het leven. Door als ouder regelmatige de baby te masseren, leert hij/zij het kind beter kennen, waardoor er beter zal kunnen worden ingespeeld op de behoeftes van de baby. Als je leert dat je als ouder een gevoel van veiligheid en geborgenheid kan geven, zal je je minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt. Juist dit feit wordt door de meeste ouders die aan babymassage doen of gedaan hebben, als het meest positief ervaren.

Babymassage kan dus therapeutisch werken

Babymassage kan dus therapeutisch werken en het aanleren ervan kan een onderdeel zijn van een therapeutische interventie. Wat een baby betreft, zal de therapeutische interventie bevorderen door het stimuleren van de huid en het liefdevol aanraken, waardoor de baby een gezonde sociale persoonlijkheid zal kunnen ontwikkelen, net zoals de juiste organische en psychologische ontwikkeling. Daarnaast kan de interventie gericht zijn op het ontwikkelen of versterken van de capaciteiten van de ouders, zoals:

  • Het vergroten van de sensitieve responsiviteit van de ouders
  • Het bevorderen van het bieden van warmte en geborgenheid door de ouders aan het kind, zodat het kind kan opgroeien tot een emotioneel evenwichtig mens. Ten slotte kan de babymassage de interactie tussen ouder en kind verbeteren, door het bevorderen van de eerste fasen van de hechting tussen ouder en kind.

 

Babymassage kan door iedereen gemakkelijk geleerd worden. Je hebt er geen speciale voorkennis voor nodig. Elke baby van 6 weken tot ongeveer 9 maanden is welkom. Het ideale moment is tussen 2 voedingen en als je baby niet te moe is. Ook heel fijn voor of na een badje, maar voor 3 maanden is de combinatie bad/massage misschien te veel prikkels voor je baby. Baby’s houden van structuur, dus het is fijn om een vast massagemomentje in te plannen.