Vroedvrouw

Elke (toekomstige) mama verdient een vroedvrouw

Maak een afspraak:
0473 73 89 86
lotte.bauwens@gmail.com

Wat is een vroedvrouw?

De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. De vroedvrouw is medisch geschoold en dé expert bij uitstek om de normale zwangerschap en bevalling en het normale kraambed te begeleiden. Meer en meer vroedvrouwen bieden ook zorgen vóór de zwangerschap, zoals ondersteuning bij je zwangerschapswens. Zo staat een vroedvrouw je al gauw twee jaar bij en ontstaat er een echte vertrouwensband.

Wat doet een vroedvrouw?

De vroedvrouw

  • Volgt je op voor, tijdens en na je zwangerschap
  • Staat je bij tijdens de arbeid
  • Beantwoordt je vragen over fertiliteit en familieplanning
  • Stelt samen met jou een geboorteplan op en bereidt je voor op het prille ouderschap
  • Helpt je kiezen tussen borstvoeding en kunstvoeding

Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode

Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode controleert de vroedvrouw de gezondheid van moeder en kind. Ze volgt de groei van de baarmoeder op, beluistert de harttonen van de baby, neemt de suikertest af, voert bloedafnames uit, test de urine…

Maar een zwangerschapsconsultatie bij de vroedvrouw is meer dan enkel een medische controle voor jou en je baby. De vroedvrouw staat je bij en stelt je gerust. De vroedvrouw is dus niet enkel een medisch deskundige, maar begeleidt aanstaande ouders ook door het geven van informatie en ondersteuning. Dit doet ze tijdens individuele gespreken, maar ook tijdens groepslessen en workshops. Daarnaast is de vroedvrouw ook een vertrouwenspersoon en een warm rustpunt, een zeer belangrijk gegeven tijdens deze heel bijzondere periode in je leven.

Samenwerking met de gynaecoloog

Ook wanneer de zwangerschap niet zo vlot verloopt door het optreden van complicaties of wanneer de zwangerschap misschien eindigt in een miskraam, kan de vroedvrouw je met empathie verzorgen en begeleiden. Zij verwijst je indien nodig door naar de gynaecoloog. De vroedvrouw streeft naar een optimale samenwerking met andere beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg om je steeds de beste zorgen te kunnen bieden.

Na de bevalling

Na een (kort) ziekenhuisverblijf raden we je aan om beroep te doen op de vroedvrouw. Zij zal jou, samen met andere zorgverleners zoals je arts, de kraamverzorgster en de verpleegkundige van Kind en Gezin, met raad en daad bijstaan en een echt rustpunt zijn tijdens deze mooie, maar soms hectische periode. De vroedvrouw luistert met veel plezier naar het verhaal over je bevalling.

De vroedvrouw neemt dus ook de medische zorgen na de geboorte op zich en biedt steun en informatie aan jou en jullie kindje in de kraamperiode. De bloeddruk meten, knip of scheur nakijken, de baarmoeder controleren… Maar er is ook aandacht voor je baby: de vroedvrouw volgt z’n gewicht, kleur en temperatuur op, verzorgt het naveltje… Ze geeft je bijvoorbeeld voedingsadvies over het combineren van je werk en borstvoeding. Je kan bij haar terecht met al je vragen en noden aan praktische tips. Een goede voorbereiding spaart namelijk onnodige stress uit. Zij houdt hierbij rekening met je individuele situatie.

De vroedvrouw blijft

Ook al is de kraamtijd gepasseerd, de vroedvrouw blijft. Ze begeleidt ouders tot de kindjes één jaar zijn. Zo kan je na de eerste weken thuisopvolging ook nog bij de vroedvrouw in de praktijk terecht: voor de controle na 6 weken, bij een intense groeisprong, maar ook wanneer je partner weer aan het werk gaat of wanneer je zelf weer begint te werken, bij introductie van vaste voeding, bespreking van het slaappatroon van de baby of om in het algemeen te praten over het prille ouderschap. Elke vraag telt! En vergeet niet dat de vroedvrouw klaarstaat voor het hele gezin, want het is een heuse aanpassing voor jullie allemaal.

Holistische benadering

De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische visie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.

Bronnen

Terugbetaling door het ziekenfonds

Aangezien vroedvrouwen een verscheidenheid aan zorg bieden en op diverse terreinen werken, is het onmogelijk om een eenheidsprijs vast te stellen. Er is terugbetaling voorzien door het ziekenfonds voor een groot deel van de diensten die een zelfstandige vroedvrouw aanbiedt. Je vindt hierover meer info op www.vroedvrouwen.be.

Tarieven

Vroedvrouw Lotte is geconventioneerd en werkt met de derdebetalersregeling. De betalingen worden dus rechtstreeks met je mutualiteit geregeld.

 

 

Er wordt wel een éénmalige dossierkost van 30 euro aangerekend voor het opstarten van je dossier. Deze kost wordt afgerekend bij je eerste prenatale consultatie of het eerste huisbezoek. Deze factuur zeker bij je hospitalisatieverzekering indienen, want soms wordt dit terugbetaald.

 

 

Vroedvrouw Lotte werkt met kilometervergoeding en rekent per kilometer, heen en terug, 0,42 eurocent aan. Ook deze factuur zeker bij je hospitalisatieverzekering indienen, want soms wordt dit terugbetaald.

Regio Huisbezoeken

  • 20 km rondom Muizen
  • 20 km rondom Ekeren