Workshops

Tal van cursussen voor tijdens je zwangerschap en na je bevalling.

Zwangerschapsyoga ‘YogaBirth’

Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam extra zorg nodig om het nieuwe leven te dragen en te voeden, en om zich hierbij ontspannen en energiek te blijven voelen. Zwangerschapsyoga geeft een antwoord op deze behoefte. Yoga houdingen dragen bij aan het opbouwen van draagkracht en soepelheid.

De ademhalingstechnieken zijn gebaseerd op de natuurlijke adembeweging en brengen rust en evenwicht teweeg. Door te ontspannen gaan de natuurlijke processen in het lichaam beter functioneren.

Er zijn ook specifieke oefeningen om de ongemakken tijdens de zwangerschap te verlichten, maar er zijn ook een aantal yogahoudingen die men niet mag doen tijdens de zwangerschap. Genieten van de zwangerschap staat centraal! Op deze manier leert de zwangere vrouw zichzelf en haar lichaam beter kennen, waardoor ze er op een bewuste manier voor kan zorgen. Ze ontdekt haar vermogens en krijgt vertrouwen in de natuurlijke werking van haar lichaam.

De wekelijkse herhaling van de oefeningen maakt dat deze geïntegreerd worden in het lichaam en deel kunnen gaan uitmaken van het dagelijkse leven. Ontspannen, loslaten en ‘overgave’ aan de levensstroom zijn essentieel tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling. Ontspanning zorgt o.a. dat de natuurlijke aanmaak van hormonen vlot verloopt. Daarnaast  leert men technieken die helpen om om te gaan pijn, spanning, onrust, angst, emoties, gedachten,… Die ons beperken in het vrij en ontspannen zijn. Men leert de weg gaan van pijn naar spanning en naar een intensiteit die uitmondt in kracht, innerlijke kracht en overgave. Hierbij  speelt de ademhaling een cruciale rol. Door zich tijdens de arbeid en bevalling op de ademhaling te concentreren, en deze ademhaling te richten op plekken waar de vrouw pijn ervaart, kan men beter met de pijn omgaan en deze verlichten. Het bewust zijn van het contact met de baby en de invloed die dit nu al heeft op de ontwikkeling van de baby wordt, in de aandacht gebracht.

Zwangerschapsyoga is een yoga die men samen met de baby beleeft. De baby geniet mee van de ontspanning, de rust en het contact dat tussen moeder en kind ontstaat. Oefeningen om dit contact te ontwikkelen en te verdiepen worden aangereikt. We staan stil bij de invloed die de baby op zijn geboorte zou kunnen hebben. Iedere vrouw krijgt de ruimte om haar zwangerschap te beleven en de geboorte voor te bereiden en te herscheppen op haar unieke manier. Zwangerschapsyoga is een heel unieke vorm van yoga dan de courante vormen. Zwangerschapsyoga vertrekt volledig van het zwangere lichaam en de behoeften die dan op de eerste plaats komen. Bovendien concentreren we ons op de nieuwe mogelijkheden en vermogens die men ter beschikking krijgt. Op een heel geconcentreerde en functionele manier worden specifieke yogatechnieken gebundeld om de zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap te ondersteunen en haar voor te bereiden op de bevalling.

Daarnaast besteden we ook aandacht aan de voorbereiding op de arbeid en bevalling. De yogatechnieken worden hierbij helemaal afgestemd op de arbeid en bevalling, het opvangen van de weeën en het baren. Er worden enkele eenvoudige methoden van ademhalen geleerd, die men tussen en tijdens de weeën en  het uitdrijven kan gebruiken. Men leert omgaan met pijn, dwz pijn transformeren naar kracht. Tussen de weeën door leert de vrouw gericht uit te rusten, ontspannen en kracht op te laden. Daarnaast worden de yoga houdingen en bewegingen gebruikt, om o.a. de zwaartekracht te gebruiken, het bekken maximale ruimte te geven, het geboortekanaal soepel te houden, de werking van de weeën te stimuleren, ontspannen te blijven.

Tarieven

Prijs: 110 euro voor 10 opeenvolgende lessen, waarvan 1 les met partner.

Duur: 1,5 uur per les


Prijs: 50 euro voor individuele sessie, met of zonder partner. 

Duur: 1,5 uur per les

EHBO baby’s & kinderen

De EHBO opleiding is voor iedereen die kinderen of kleinkinderen heeft. Tijdens deze les komen volgende thema’s aan bod zowel theoretisch als in het praktisch deel:

 

 • Pincipes van eerste hulp
 • Vier stappen in eerste hulp
 • Reanimeren van baby’s en kinderen
 • schaafwonde
 • Verstuiking/botbreuk
 • Brandwonden
 • Vergiftiging door inslikken
 • Verslikking
 • Vreemd voorwerp in de neus
 • Bloedneus
 • Koortsstuipen
 • Uitdroging
 • Tekenbeet
 • De huisapotheek
 

Daarnaast is onze praktijk ook toegevoegd aan de lijst van bevoegde organisaties voor het geven van de basisopleiding levensreddend handelen bij kinderen in de kinderopvang. Er wordt na afloop van de basisopleiding een attest overhandigd aan de deelnemers.

Tarieven

Prijs: 30 euro per persoon

Wanneer: Elke eerste dinsdagavond van de maand (Houd onze sociale media in het oog voor meer informatie!)

Duur: 3 uur

Neem voor meer informatie contact op met vroedvrouw Lotte

0473 73 89 86

lotte.bauwens@gmail.com